Jak jsme hackovali dopis pro Ježíška

header-post-image.
- 2 minut čtení
image-alt
Vzhledem k aktuální situaci jsme se namísto krásných prostor společnosti Avast sešli online, jak je dnes již už zvykem. V sobotu v 9 ráno jsme se všichni účastníci připojili k přes Google Meet k online workshopu, aby se naučili něco nového o Pythonu a užili si trochu jinak předvánoční atmosféru.
Zájemců bylo dle očekávání mnoho, a tak jsme je museli vybírat podle kreativity odpovědi na zdánlivě jednoduchou otázku související s etickým hackováním, která zněla: "Kdybyste mohli hacknout cokoliv na světě, co by to bylo a proč?".
Musíme uznat, že bylo velmi náročné vybrat 20 ze všech těch kreativních a promyšlených odpovědí. Nevybraným účastníkům mohl být útěchou alespoň videozáznam z workshopu se všemi potřebnými materiály a příslib opakování takové akce v budoucnu.
Ale teď už k samotnému workshopu.
Na úvod jsme se dozvěděli něco o tom, k čemu se programovací jazyk Python používá, jak se v něm pracuje a základní pravidla programování v tomto jazyce.
Naučili jsme se základní pojmy, příkazy, cykly a to, k čemu se používají, včetně stringů, proměnných, for cyklů a jiných.
Postavili jsme se před poměrně náročný úkol a to zautomatizování dopisu pro Ježíška pomocí webscrapingu. Respektive vytáhnout preferované dárky z různých webu do jednoho souhrnného souboru s veškerými informacemi, které k tomu potřebujeme či chceme.
Proto nebyl primární úkol se naučit veškeré podrobnosti o programování, ale především se naučit základy a pochopit, jak Python funguje, jak s ním pracovat, a co všechno se v něm dá udělat.
Co jsme tedy vytvořili?
Na ukázku jsme si vybrali web heuréka a nechali si z něj vytáhnout různé knížky, figurky filmových postaviček a jiné super věci, které by si účastníci přáli k Vánocům.
Na konec workshopu si účastníci odnesli hotový kód, který si mohli doma upravovat a dále s ním pracovat, aby si mohli vytvořit svůj "vyscrapovaný" dopis pro Ježíška.

Další články od Hacknuté Vánoce, Python, Programování online

Jak se připravit na kroužek Pythonu?

Pár základních rad jak se připravit na kroužek Pythonu. Co si předen projít, s čím se seznámit a co nainstalovat případně do počítače. - 1 minuta čtení - čti více
image-[object Object]

Online projektové dny programování

Od 25. 1. do 29. 1. 2021 jsem si pro Vás připravili celkem 4 projektové dny programování ZDARMA. Tyto dny jsou určené pro všechny žáky 7. a vyšších ročníků ZŠ, žáky SŠ a žáky gymnázií. - 3 minut čtení - čti více
image-[object Object]

Vánoční programování s Valerianem

Poslední sobotu před Vánoci se necelých 100 detektivů ponořilo do programování v rámci vánočního speciálu Python GO. Na co přišli a jak pomohli detektivovi Valerianovi? - 1 minuta čtení - čti více
image-[object Object]

Jak dopadla Valerianova záhada

Poslední říjnovou sobotu se konalo 1. kolo hry Python GO. Kolik hráčů hrálo, kolik jich to dohrálo do konce a bude pokračování? - 1 minuta čtení - čti více
image-[object Object]