Jak jsme hackovali dopis pro Ježíška

header-post-image.
- 2 minut čtení
image-alt
Vzhledem k aktuální situaci jsme se namísto krásných prostor společnosti Avast sešli online, jak je dnes již už zvykem. V sobotu v 9 ráno jsme se všichni účastníci připojili k přes Google Meet k online workshopu, aby se naučili něco nového o Pythonu a užili si trochu jinak předvánoční atmosféru.
Zájemců bylo dle očekávání mnoho, a tak jsme je museli vybírat podle kreativity odpovědi na zdánlivě jednoduchou otázku související s etickým hackováním, která zněla: "Kdybyste mohli hacknout cokoliv na světě, co by to bylo a proč?".
Musíme uznat, že bylo velmi náročné vybrat 20 ze všech těch kreativních a promyšlených odpovědí. Nevybraným účastníkům mohl být útěchou alespoň videozáznam z workshopu se všemi potřebnými materiály a příslib opakování takové akce v budoucnu.
Ale teď už k samotnému workshopu.
Na úvod jsme se dozvěděli něco o tom, k čemu se programovací jazyk Python používá, jak se v něm pracuje a základní pravidla programování v tomto jazyce.
Naučili jsme se základní pojmy, příkazy, cykly a to, k čemu se používají, včetně stringů, proměnných, for cyklů a jiných.
Postavili jsme se před poměrně náročný úkol a to zautomatizování dopisu pro Ježíška pomocí webscrapingu. Respektive vytáhnout preferované dárky z různých webu do jednoho souhrnného souboru s veškerými informacemi, které k tomu potřebujeme či chceme.
Proto nebyl primární úkol se naučit veškeré podrobnosti o programování, ale především se naučit základy a pochopit, jak Python funguje, jak s ním pracovat, a co všechno se v něm dá udělat.
Co jsme tedy vytvořili?
Na ukázku jsme si vybrali web heuréka a nechali si z něj vytáhnout různé knížky, figurky filmových postaviček a jiné super věci, které by si účastníci přáli k Vánocům.
Na konec workshopu si účastníci odnesli hotový kód, který si mohli doma upravovat a dále s ním pracovat, aby si mohli vytvořit svůj "vyscrapovaný" dopis pro Ježíška.

Další články od Hacknuté Vánoce, Python, Programování online

Jak se připravit na kroužek Pythonu?

V tomto článku se dozvíte, co je potřeba připravit před první hodinou našeho online kroužku programování v Pythonu. Cílem je, aby děti ve věku 9–15 let mohly začít jednoduše a bez technických komplikací. - 2 minut čtení - čti více
image-[object Object]

Online projektové dny programování

Od 25. 1. do 29. 1. 2021 jsem si pro Vás připravili celkem 4 projektové dny programování ZDARMA. Tyto dny jsou určené pro všechny žáky 7. a vyšších ročníků ZŠ, žáky SŠ a žáky gymnázií. - 3 minut čtení - čti více
image-[object Object]

Vánoční programování s Valerianem

Poslední sobotu před Vánoci se necelých 100 detektivů ponořilo do programování v rámci vánočního speciálu Python GO. Na co přišli a jak pomohli detektivovi Valerianovi? - 1 minuta čtení - čti více
image-[object Object]

Jak dopadla Valerianova záhada

Poslední říjnovou sobotu se konalo 1. kolo hry Python GO. Kolik hráčů hrálo, kolik jich to dohrálo do konce a bude pokračování? - 1 minuta čtení - čti více
image-[object Object]