Náš student u nás bude učit

header-post-image.
- 3 minut čtení
Náš vzdělávací systém vede postupnými krůčky do praxe a k prvním pracovním příležitostem. Prvním kdo prošel naším vzdělávacím systémem a dostal u nás brigádu je Tomáš, který byl jedním z našich prvních studentů před Covidem. Jako lektor jsem Tomáše potkal na několika kroužcích a rád mu nabídl spolupráci při natáčení videí na kanále Nerdi budoucnosti tedy tvorby vlastních videí a musím říct, že se za tento rok pěkně posunul. V současné době tvoří obsah našeho Instagramu, programuje drobné projekty a bude pro naše studenty připravovat doplňkové workshopy. Tedy Tomáš ve svých 15 letech bude někoho poprvé učit. Pojďme se ho společně zeptat na pár otázek.
<snippet>{"button":{"href":"https://www.youtube.com/channel/UCo_bRS8x2_oYv78lEj52lUw","title":"Youtube kanál Nerdi budoucnosti"}}</snippet>

Náš student u nás bude učit

Náš vzdělávací systém vede postupnými krůčky do praxe a k prvním pracovním příležitostem. Prvním kdo prošel naším vzdělávacím systémem a dostal u nás brigádu je Tomáš, který byl jedním z našich prvních studentů před Covidem.
Náš vzdělávací systém vede postupnými krůčky do praxe a k prvním pracovním příležitostem. Prvním kdo prošel naším vzdělávacím systémem  a dostal u nás brigádu je Tomáš, který byl jedním z našich prvních studentů před Covidem. Jako lektor jsem Tomáše potkal na několika kroužcích a rád mu nabídl spolupráci při natáčení videí na kanále Nerdi budoucnosti tedy tvorby vlastních videí a musím říct, že se za tento rok pěkně posunul. V současné době tvoří obsah našeho Instagramu, programuje drobné projekty a bude pro naše studenty připravovat doplňkové workshopy. Tedy Tomáš ve svých 15 letech bude někoho poprvé učit. Pojďme se ho společně zeptat na pár otázek.

Tomáši, jak ses dostal k programování?

K ,,opravdovému” programování, jehož výsledek je i něco pokročilejšího než kalkulačka, jsem se dostal právě díky Vzdělání budoucnosti, zejména díky kroužkům Python I, Python II a kroužku programování webů. Díky těmto kroužkům jsem schopný sestavovat, byť jednodušší, webové aplikace. 

Co tě na programování nejvíc baví a nejvíc zajímá? 

Nejvíc mě baví programování logiky backendu (tedy pozadí webu). Takže různé databáze atd. Jsem fascinován strojovým učením (umělá inteligence), určitě bych chtěl vyzkoušet vytvoření programu, kterého by bylo součástí strojové učení. 

Proč myslíš, že je důležité učit se programovat?

Je to důležité především pro moji (vaši) budoucnost. Po programátorech je na pracovním trhu hlad. Programování vám také může zjednodušit život. Přirovnal bych to ke kombajnu. Buďto můžete souborovou strukturu dělat sami, nebo si ji nechat udělat od počítače 😉

Co všechno děláš pro Vzdělání budoucnosti?

Spravuju youtubový kanál (nerdi budoucnosti), takže vše od námětu na video po samotné natočení, postprodukci a vydání videa. Spravuju také instagramový účet (@nerdi_budoucnosti). Takže práce s obrázky. 

Jaký máš pocit ze své první práce?

Jsem rád, že mám možnost mít práci od takhle mladého věku. Hlavně budu mít naskok oproti ostatním, např. budu moct ve 22 letech říkat, že mám 10 let zkušeností s programováním.

Co tě baví na tvorbě videí?

Nejvíc vytváření ,scénáře pro video a také natáčení. Při natáčení rád vymýšlím nové místa natáčení, jak být správně nasvícený atd. Postprodukce je občas zdlouhavá.

Co by ses chtěl ještě naučit? 

Toho je 😃. Především bych se chtěl naučit vytvářet počítačové hry. Myslím si, že programování webových aplikací pro mě má význam do budoucnosti, ale chtěl bych si vytvořit počítačovou hru přesně podle svých představ. Zatím sbírám informace od kámošů, kteří jsou vývoji her blízko.

Co bys chtěl dělat za práci v dospělosti?

Upřímně, nejradši bych dělal něco podobného tomu, co dělám teď. Nebo třeba rozjet nějaký start-up.

Jak bys důležitost programování vysvětlil malému dítěti?

Nebaví tě dělat pořád ty samé věci do kola? Tak si na ně napiš program. 

Co rád děláš ve volném čase na počítači a naopak taky bez počítače?

Ve svém volném čase si rád zahraju nějakou hru (především český euro truck simulator 2), ale je nutné říct, že všechno, co teď dělám (správa Instagramu, správa Youtubu, programování) dělám především proto, že mě to baví. Takže si rád ve volném čase napíšu nějaký web nebo natočím video. A bez počítače většinou uklízím, ale vím že potřebuju více pohybu, takže jsem začal běhat