Co se ve škole obvykle neučí

Pavlína Čemusová, Jakub Valenta a Pavel Prokeš ze Vzdělání budoucnosti
- 3 minut čtení
Jakub vystudoval obor Automatizační a přístrojová technika na Fakultě strojní Českého vysokého učení technického, ale po škole zjistil, že jeho vzdělání není z pracovního hlediska úplně dostačující. Spoustu věcí v oblasti programování se potom musel při zaměstnání doučovat sám nebo si platil různé kurzy. „Říkal jsem si, že by bylo fajn, kdyby nastupující generace uměla to podstatné co nejdřív a nemusela to jednou dohánět. Je éra digitalizace, všechno se posouvá a mění. Staré pracovní pozice jsou nahrazovány novými a ty jsou vesměs spojené s ovládáním počítače,“ popisuje myšlenku, která ho přivedla k současnému projektu.
Začal ho uskutečňovat před třemi lety ještě na ČVUT, kde dal s kolegy dohromady první kroužky „hraní si s malými roboty“, programování a vytváření webových stránek. Přestože fakulta poskytovala svoje prostory k využití pouze v pátek, počet zájemců utěšeně přibýval. Slibný rozjezd ale zbrzdila první covidová vlna na jaře 2020, která s sebou přinesla nejistotu a z ní vyplývající personální změny. Další nadechnutí bylo poté možné díky firmě Avast, která organizaci podporuje i nadále. Na její půdě se konalo několik lekcí s osobním setkáváním účastníků, ale toto řešení po zhoršení epidemické situace nahradil odchod do virtuálního prostředí.
Od té doby přetrvává online vyučování, jemuž se ale všichni aktéři rychle přizpůsobili. Platforma se zdárně rozrůstá – na podzim fungovalo už čtrnáct kroužků, v nichž se vzdělávalo asi 150 dětí, středoškoláků i dospělých. Během roku se kroužky konají ve dvou semestrech, každý má 12 lekcí, které trvají 1,5 hodiny. Kromě původní nabídky se tu třeba právě vaši potomci mohou seznámit s jednoduchým programovacím jazykem Scratch nebo si prohlubovat znalosti v obtížnějším jazyku Python. V něm byla vyvinuta i motivační úniková hra Python Go s poutavým detektivním příběhem a množstvím úkolů. Novinkou pro věkovou skupinu od 11 do 14 let je programování v prostředí populární hry Minecraft, Micro:bit zase naučí děti sestavovat různé elektronické vychytávky.
Velký zájem je také o 3D tisk. Děti modelují různé věci a potom sledují, jak se u lektora tisknou. Všechno se tady ale netočí jen kolem programování. Další kurz, vypisovaný i pro seniory, se například aktuálně věnuje mediální sféře, porovnávání informací a odhalování fake news a podvodů. Od září by měla přibýt také konverzace v některých cizích jazycích nebo téma finanční gramotnosti a výhledově se počítá i s klasickým doučováním předmětů, jako je matematika či fyzika. „Chceme je ale vyprávět formou ‚k čemu to vlastně je‘, tedy zábavně a kreativně ukazovat žákům, co budou v životě skutečně potřebovat,“ vysvětluje Jakub Valenta, jak se utkat s náročným úkolem, který dobře zná z vlastního učitelského působení.
Organizace má nápady na svůj další rozvoj, ale vše bude záviset na průběhu epidemie a dostupnosti kvalitních lektorů. Nyní má k dispozici zhruba 15členný tým, který může vyučovat prakticky odkudkoliv, odpadají starosti s pronájmem učeben. Při distančním provozování kroužků je podle Jakuba Valenty nesporná výhoda i na druhé straně: „Můžeme se otevřít celé zemi a pomáhat i dětem ze zapadlých vesnic. V klasické době by je museli rodiče dovážet autem 20 kilometrů do většího města, kde by se teoreticky mohlo konat něco podobného.“
Nicméně jeho ambicí je návrat k normálnímu stavu, tedy k přítomnosti všech přihlášených na jednom místě: „Určitě je příjemnější potkávat se s lidmi naživo, jejich reakce jsou srozumitelnější, v onlinu leccos zanikne.“ Vzhledem ke svému neziskovému charakteru Vzdělání budoucnosti jedná s radnicí Prahy 10 o případném využití některých prostor v majetku městské části za zvýhodněných podmínek. Je to pro ni jedna z mála možností, jak při nízkém kurzovném 3000 korun za semestr udržet svou činnost ve stávajícím rozsahu a kvalitě. O té se můžete přesvědčit od února, kdy se kurzy znovu rozběhnou. Ještě předtím budou od 17. do 21. ledna na programu projektové dny, kdy se každý předmět představí tvůrčí dvouhodinovkou. Do workshopu se může kdokoliv připojit zdarma, dozví se základní informace, vyzkouší si vše potřebné a ověří si, zda by ho dané téma bavilo.
Zdroj: Oficiální měsíčník městské části Praha 10, leden 2022 praha10.cz